India General Knowledge Multiple Choice Questions - India GK

India General Knowledge Multiple Choice Questions – India GK

India GK – My Study Level

India gk mcq for study competitive exam in all over india

1. Who has been designated as the new executive of Central Board of Indirect duties and Customs (CBIC)?

 

[A]Johnjoseph

[B]VanajaN.Sarna

[C]MahenderSingh

[D] S Ramesh

 

Ans . D

 

2. Who has been designated as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?

 

[A]ArvindSaxena

[B]SudhaJain

[C]KirtiKumar

[D] Omi Agrawal

 

Ans . A

 

3. Pappu Karki, the well known Kumaoni society vocalist has died. He was local of which state?

 

[A]Jammu&Kashmir

[B]HimachalPradesh

[C]Uttarakhand

[D] Assam

 

Ans . C

 

4. India’s very first public police historical center will set up in which city?

 

[A]Chennai

[B]Delhi

[C]Nagpur

[D] Kolkata

 

Ans . B

 

5. The Central Vigilance Commission (CVC) is in information for delegating Sharad Kumar as new Vigilance Commissioner. According to which advisory group’s suggestions, the CVC was set up?

 

[A]NittoorSrinivasaRaucommiittee

[B]TejendraMohanBhasincommiittee

[C]KVChowdarycommiittee

[D] K Santhanam commiittee

 

Ans . D

 

6. Which nation will have the 45th G7 culmination 2019?

 

[A]Italy

[B]Germany

[C]France

[D] Canada

 

Ans . C

 

7. Which country’s ladies cricket crew has secured the Asia Cup Twenty-20 competition 2018?

 

[A]SouthKorea

[B]Bangladesh

[C]India

[D] Pakistan

 

Ans . B

 

8. Who has won the men’s singles French Open tennis competition 2018?

 

[A]NovakDjokovic

[B]DominicThiem

[C]RogerFederer

[D] Rafael Nadal

 

Ans . D

 

9. Which country’s football crew has lifted the 2018 Intercontinental Cup football title?

 

[A]India

[B]SriLanka

[C]Kenya

[D] Argentina

India General Knowledge Multiple Choice Questions - India GK

Ans . A

 

10. Shantaram Laxman Naik, who died as of late, was the previous Congress head of which state?

 

[A]Maharashtra

[B]Goa

[C]Bihar

[D] Karnataka

 

Ans . B

 

Q.11 The Maratha and The Kesri were the two fundamental papers began by… .

 

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Madan Mohan Malviya

 

Ans . C

 

Q.12 National crisis emerging out of the conflict, outfitted disobedience or outside hostility is managed under… .

 

(A) Article 280

(B) Article 352

(C) Article 356

(D) Article 370

 

Ans . B

 

Q.13 Which of the accompanying characters is viewed as the originator of Sankhya theory?

(A) Bharat Muni

(B) Kapil Muni

(C) Adi Shankaracharya

(D) Agastya Rishi

 

Ans . B

 

Q.14 Which of the accompanying characters from India is the main champ of Special Oscar throughout the entire existence of Indian Cinema up until this point?

 

(A) Mrinal Sen

(B) Shyam Bengal

(C) Satyajit Ray

(D) Mira Nair

 

Ans . C

 

Q.15 Mahatma Gandhi established the ______ paper in 1903 at South Africa.

 

(A) Indian Opinion

(B) Harijan

(C) Indian Speaker

(D) India News

 

Ans . A

 

Q.16 Who composed Arthashastra?

 

(A) Kalhan

(B) Visakhadatta

(C) Bana Bhatta

(D) Chanakya

 

Ans . D

 

Q.17 Chauri Chaura occurrence, which occurred in 1922, track down unmistakable quality in the India’s public development. Would you be able to recognize the state wherein Chauri Chaura is found?

 

(A) Maharashtra

(B) Uttar Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Gujrat

 

Ans . B

 

Q.18 H.J. Kania was the first… .

 

(A) Chief Justice of the Supreme Court of India

(B) Attorney-General of India

(C) Solicitor-General of India

(D) None of them

 

Ans . A

 

Q.19 Who among coming up next is known as “The Saint of Gutters”?

 

(A) Baba Amte

(B) Mother Teresa

(C) Anna Hazare

(D) None of these

 

Ans . B

 

Q.20 The capital of Ethiopia is… .

 

(A) Abuja

(B) Dar-es-salaam

(C) Addis Ababa

(D) Harare

 

Ans . C

 

21. Who among the accompanying got the Bharat Ratna grant prior to turning into the leader of India?

 

A. R Venkataraman

B. Dr. Rajendra Prasad

C. DR Zakir Hussian

D. V.V. Giri

 

Ans .D

 

22. Who is the primary non-Indian to get the Bharat Ratna?

 

A. Martin Luther King

B. Mother Terasa

C. Khan Abdul Ghaffar Khan

D. Aubin Mehta

 

Ans .C

 

23. When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize?

 

A. 1975

B. 1979

C. 1981

D. 1982

 

Ans .B

 

24. Which one of the accompanying glasses is utilized in unbeatable screens?

 

A. Soft drink glass

B. Pyrex glasss

C. Jena glass

D. Built up glass

 

Ans .D

 

25. Which substance is utilized to hinder the setting activity of concrete?

 

A. CaO

B. AlO

C. CaSO.2HO

D. NaO + KO

 

Ans .C

 

26. The mineral wherein India relies to a great extent upon imports is

 

A. Iron Ore

B. Bauxite

C. Mica

D. Mercury

 

Ans .D

 

27. The last Mughal Emperor was

 

A. Akbar

B. Bahadur Shah

C. NoorJehan

D. Babur

 

Ans .B

 

28. The state which leads in farming creation is

 

A. Haryana

B. Punjab

C. Karnataka

D. Tamil Nadu

 

Ans .B

 

29. The longest mountain range on the planet is

 

A. The Alps

B. The Himalayas

C. The Andes

D. The Rockie

 

Ans .C

 

30. The most crowded city on the planet is

 

A. Paris

B. London

C. Peking

D. Tokyo

 

Ans .D

 

GK Questions 2019 – General Knowledge questions and Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 2 GB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here